Škola stranih jezika Žiger
Škola stranih jezika Žiger
Škola stranih jezika Žiger
Škola stranih jezika Žiger
Škola stranih jezika Žiger
Škola stranih jezika Žiger
Škola stranih jezika Žiger

 

Izdvojene vijesti

UPISI U ŠKOLSKU GODINU 2018./2019. U TIJEKU

 

PON - PET: od 7:00 do 20:00  

 

 

 

 

 

Evo razmišljanja profesora Petra Babića o tome kako ćemo se najbolje snaći u Europi.
"Zamislite sljedeću situaciju:
Nalazite se pred hotelom čiji je vlasnik Grk. Njegova je supruga Britanka, prekrasnog, tečnog britanskog naglaska, a Vi ste Hrvat, pomalo izgubljen među francuskim brdima. Nagradno pitanje je: kojim jezikom reći "Dobar dan, imate li koju praznu sobu?" 

Odgovor na ovo pitanje jest: bilo kojim od navedenih! Akteri ove kratke priče svi govore nekoliko stranih jezika, i obratili im se na engleskom, francuskom, možda na grčkom ili njemačkom, dobit ćete zadovoljavajući odgovor. Čak ćete dobiti i pomalo nespretan "Hvala!" na pomalo čudnom, ali uhu ugodnom hrvatskom.

A priča koju ste upravo pročitali svakodnevica je na mnogim turističkim odredištima diljem Europe! Zašto? Europska Unija otvorila je mnoga vrata i protočnima učinila čak i one, pomalo mitske granične prijelaze, te time omogućila milijunima ljudi da na godišnjoj, mjesečnoj, pa i dnevnoj bazi, posjećuju mjesta o kojima su do nedavno mogli samo čitati. Nema više nepremostivih birokratskih prepreka, nema više čekanja u redovima za vize i tisuća formulara; jedina barijera koja Vas može prikovati za fotelju i osuditi na vječito putovanje pred NatGeo TV-kanalima jest - ona jezična.

S početkom srpnja i naša je mala zemlja ušla u ovo moderno, užurbano i multi-kulturalno okružje, te tako i politički opravdala stoljetnu pripadnost europskom kulturnom krugu. Putovanja su postala pitanje financija i slobodnih dana, te naravno - jezične snalažljivosti. Današnji, moderan građanin Europe za sebe podrazumijeva poznavanje barem jednog stranog jezika, a samim time može preživjeti u bilo kojoj od država Unije. I dok se naši političari trse hrvatske zakone uskaditi s pravnom stečevinom Unije, na nama ostaje raditi na sebi, pridružiti se svjetskom trendu cjeloživotnog učenja, kako bismo stupnjem vlastitog obrazovanja odgovarali standardu koji je postao pravilo u EU - poznavanje stranih jezika!

Ako želimo opravdati ugled dobrih i prilagodljivih domaćina, ako želimo postati dio liberalnog, multi-kulturalnog "melting pota", te nadasve, ako želimo bezbrižno putovati i upoznavati nova mjesta, ljude i kulture, ne preostaje nam ništa drugo osim - ugrijati stolicu!"